Busrijbewijs

Busrijbewijs – Rijbewijs D

Iedereen die met een voertuig met meer dan eight plaatsen wenst te rijden, moet in het bezit zijn van een rijbewijs categorie D of de nieuwe subcategorie D1. Indien het voertuig meer dan eight plaatsen maar minder dan 17 plaatsen (chauffeur niet meegerekend) heeft volstaat het bus rijbewijs D1.
 
  • Voor het besturen van een bus heeft u een rijbewijs D nodig.
  • Met het rijbewijs D1 mag u een bus besturen voor maximaal 16 passagiers, de chauffeur niet inbegrepen.
  • Met het rijbewijs D mag u een bus besturen voor meer dan 16 passagiers, de chauffeur niet inbegrepen.
  • Met het rijbewijs D1 en D mag u een aanhangwagen koppelen van minder dan 750 kg.
Wil je met een autobus rijden waar plaats is voor meer dan 8 passagiers, dan heb je een rijbewijs D nodig. Aan de voertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen met een MTM van maximum 750 kg gekoppeld worden.
Heb je een autobus die niet langer is dan 8 meter, met plaats voor maximum 16 passagiers, volstaat een bus rijbewijs D1.
Aangezien het examen voor een Autobus rijbewijs en D1 hetzelfde is, bieden wij bij Fury enkel opleidingen aan voor de categorie D. Om dit rijbewijs te bemachtigen moet je slagen voor een theoretisch en praktisch examen.
 
Belangrijke voorwaarde: Om aan de opleiding te kunnen beginnen, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs categorie B en moet je een geldig attest van rijgeschiktheid kunnen voorleggen. Dit onderzoek dient te gebeuren door een arbeidsgeneesheer. 

Met of zonder vakbekwaamheid?

Een Autobus rijbewijs bestaat uit twee categorieën. Klik door op de categorie van jouw keuze:

Zonder vakbekwaamheid: Voor bestuurders die niet beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
Met vakbekwaamheid: Voor bestuurders die beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren. 

Busrijbewijs

Vakbekwaamheid (Code 59)

Sinds september 2008 wordt er een onderscheid gemaakt tussen commercieel en niet-commercieel gebruik van het voertuig. Bij commercieel gebruik dient u in de meeste gevallen een attest vakbekwaamheid te bezitten. Busrijbewijs halen
 
Vakbekwaamheid is van toepassing voor alle professionele bestuurders van voor goederen- of personenvervoer over de weg bestemde voertuigen. Zij moeten achteraf alrightbijscholingen volgen. Er werden echter een aantal vrijstellingen voorzien:
Voertuigen met een maximale snelheid van 49 km/uur;
 
Voertuigen van strijdkrachten, burgerbescherming, brandweer, handhaving van de openbare orde;
Testvoertuigen, onderhoud en herstellingen;
Voertuigen gebruikt bij noodtoestanden of voertuigen die worden ingezet voor reddingsoperaties;
Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel goederen- en personenvervoer voor privé-doeleinden,
Voertuigen (of combinaties) die worden gebruikt voor het vervoer van materiaal, apparatuur of machines die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft en op voorwaarde dat dit vervoer niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is.
Voor meer informatie kan u ons contacteren of een bezoek brengen aan de daarvoor bestemde website van de federale overheid. 

Voorwaarden

Om te starten met de opleiding rijbewijs D (of D1) moet je in het bezit zijn van het autorijbewijs (Rijbewijs B). Je mag het theoretische examens afleggen vanaf 17 jaar en 9 maanden. Het praktische examen voor rijbewijs D1 kan je afleggen vanaf 21 jaar, het praktisch examen voor categorie D kan je afleggen vanaf 24 jaar. Je moet o.K.In het bezit zijn van een geldige geneeskundige schifting

Theorie

Het theoretische examen, omvat naast de normale vragen over het verkeersreglement, alrightvragen over eerste hulp bij ongevallen, defensief rijden, onderhoud van de voertuigen, enkele basisbegrippen automechanica en de reglementering op de rij- en rusttijden zoals door de EEG voorgeschreven.
 
Als voorbereiding op dit examen kan je aan onze rijschool een theorieopleiding volgen (1 dag of three avonden). Deze opleiding is niet verplicht.

Vakbekwamheid (Code 95)

Voor het rijbewijs met vakbekwaamheid zal je three theoretische examens moeten afleggen:
 
Theoretisch examen bestaande uit a hundred meerkeuzevragen, 50 rond het rijbewijs zelf en 50 rond de vakbekwaamheid. Om te slagen moet je minstens 80 vragen juist beantwoorden.
Eight case examine’s. Één case take a look at bestaat uit de beschrijving van een situatie waarmee je als vrachtenwagenchauffeur geconfronteerd kan worden. Je krijgt vervolgens five meerkeuzevragen rond deze situatie. Om te slagen moet je minstens 32 op 40 halen.
Een mondelinge proef waarbij je 10 vragen krijgt die door een laptop worden geselecteerd. Je mag de vragen schriftelijk voorbereiden. Om te slagen moet je minstens eighty punten op one hundred behalen (consistent with vraag kan je 10 punten verdienen). Busrijbewijs halen
 
Busrijbewijs

Praktijk

Zoals bij de andere praktische examens bestaat very wellhier de proef uit 2 delen: manoeuvres op een afgesloten plein en een rit op de openbarge weg. Het examen duurt minstens een uur en bevat o.A.

De werking van de tachograaf, bochten -en remtechniek, e.A. Al deze vaardigheden worden tijdens de opleiding aangeleerd.

De manoeuvres en een rit in het verkeer. Deze proef zal minstens een uur duren en bestaan uit b.V. Werking van de tachograaf, bochten -en remtechniek. Busrijbewijs halen

Bij de manoeuvres dient de kandidaat praktische handelingen uit te voeren (rechte lijn achteruit, garage, laadkade); de rijproef op de openbare weg. Deze moet afgelegd worden met een vrachtwagen die minstens voor de helft geladen is.
De kandidaat moet voor het examen in het bezit zijn van een geldige geneeskundige schifting. De geldigheidsduur van het attest zal op het rijbewijs vermeld worden. Bus rijbewijs D1

Vakbekwaamheid (Code ninety five)

Voor het rijbewijs met vakwaamheid komt er naast de manoeuvres op het plein en de rit op de openbare weg nog een proef basiskwalificatie bij. Deze proef toetst je kennis rond de basiskwalificatie en bestaat uit een een state of affairs waarbij wordt nagegaan of je bepaalde kwalificaties in verband met ladingzekering, voorkomen criminaliteit, invullen vrachtbrief en schadeformulier, … beheerst.

Al deze vaardigheden worden tijdens de opleidingen met vakbekwaamheid aangeleerd. 

Nascholing vakbekwaamheid

Alle chauffeurs moeten zich permament bijscholen om hun vakbekwaamheid te behouden. De wetgever verplicht elk jaar een dag nascholing bij een daartoe erkend opleidingscentrum. Per gevolgde dag nascholing krijg je 7 kredietpunten toegekend.

Om je vakbekwaamheid met vijf jaar te verlengen moet attesten voor 35 kredietpunten kunnen voorleggen die je in de voorbije vijf jaar hebt behaald. De vervaldatum wordt op je rijbewijs vermeld.

Busrijbewijs
Haal je Rijbewijs D of D1 af
Ben je jonger dan 24 jaar en geslaagd voor het praktijkexamen dat je afgelegd hebt met een voertuig van categorie D? Dan kan je op de gemeente een Rijbewijs Cat. D1 afhalen. Van het moment dat je 24 jaar wordt, kan je dit Rijbewijs D1 bij de gemeente omruilen voor een Autobus rijbewijs D.
 
Haalt u het rijbewijs categorie D of D+E met vakbekwaamheid voor de leeftijd van 21 jaar? Dan mag u beperkt rondrijden op de openbare weg. De code 121 wordt dan op uw rijbewijs vermeld en dit betekent:
 
  • Tussen 18 en 20 jaar: ritten tot 50 km en alleen geregeld vervoer in België
  • Tussen 20 en 21 jaar: onbeperkt in België, niet in het buitenland
Kostprijs
Autobus Rijbewijs D, zonder vakbekwaamheid
  • 1521 euro, incl. 8 lesuren, examenbegeleiding en examengeld 
Autobus rijbewijs D, met vakbekwaamheid
  • Prijs per lesuur 142 euro (uitgebreide kostprijs zie bij tarieven en tussenkomsten)

Om met een autobus of autocar voor personenvervoer te rijden, hebt u een rijbewijs categorie D1 of D nodig. 

Met een rijbewijs D1 kunt u maximum zestien passagiers vervoeren, de bestuurder niet meegerekend. Het voertuig mag maximum 8 meter lang zijn. U kunt met dit rijbewijs ook een aanhangwagen trekken met een maximale toegelaten massa tot 750 kg. 

Met een categorie d rijbewijs kunt u een onbeperkt aantal passagiers vervoeren en is er geen maximumlengte van het voertuig vastgesteld.  Met dit rijbewijs kunt u ook een aanhangwagen van maximum 750 MTM kg trekken. 

Een rijbewijs D1E of DE is een aanvulling op het rijbewijs D1 of D om een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg te trekken.  

Autobus