Busrijbewijs
Busrijbewijs – Rijbewijs D
- Voor het besturen van een bus heeft u een rijbewijs D nodig.
- Met het rijbewijs D1 mag u een bus besturen voor maximaal 16 passagiers, de chauffeur niet inbegrepen.
- Met het rijbewijs D mag u een bus besturen voor meer dan 16 passagiers, de chauffeur niet inbegrepen.
- Met het rijbewijs D1 en D mag u een aanhangwagen koppelen van minder dan 750 kg.
Met of zonder vakbekwaamheid?
Een Autobus rijbewijs bestaat uit twee categorieën. Klik door op de categorie van jouw keuze:
Zonder vakbekwaamheid: Voor bestuurders die niet beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
Met vakbekwaamheid: Voor bestuurders die beroepsmatig personen of goederen over de weg vervoeren.
Vakbekwaamheid (Code 59)
Voorwaarden
Theorie
Vakbekwamheid (Code 95)
Praktijk
Zoals bij de andere praktische examens bestaat very wellhier de proef uit 2 delen: manoeuvres op een afgesloten plein en een rit op de openbarge weg. Het examen duurt minstens een uur en bevat o.A.
De werking van de tachograaf, bochten -en remtechniek, e.A. Al deze vaardigheden worden tijdens de opleiding aangeleerd.
De manoeuvres en een rit in het verkeer. Deze proef zal minstens een uur duren en bestaan uit b.V. Werking van de tachograaf, bochten -en remtechniek. Busrijbewijs halen
Bij de manoeuvres dient de kandidaat praktische handelingen uit te voeren (rechte lijn achteruit, garage, laadkade); de rijproef op de openbare weg. Deze moet afgelegd worden met een vrachtwagen die minstens voor de helft geladen is.
De kandidaat moet voor het examen in het bezit zijn van een geldige geneeskundige schifting. De geldigheidsduur van het attest zal op het rijbewijs vermeld worden. Bus rijbewijs D1
Vakbekwaamheid (Code ninety five)
Voor het rijbewijs met vakwaamheid komt er naast de manoeuvres op het plein en de rit op de openbare weg nog een proef basiskwalificatie bij. Deze proef toetst je kennis rond de basiskwalificatie en bestaat uit een een state of affairs waarbij wordt nagegaan of je bepaalde kwalificaties in verband met ladingzekering, voorkomen criminaliteit, invullen vrachtbrief en schadeformulier, … beheerst.
Al deze vaardigheden worden tijdens de opleidingen met vakbekwaamheid aangeleerd.
Nascholing vakbekwaamheid
Alle chauffeurs moeten zich permament bijscholen om hun vakbekwaamheid te behouden. De wetgever verplicht elk jaar een dag nascholing bij een daartoe erkend opleidingscentrum. Per gevolgde dag nascholing krijg je 7 kredietpunten toegekend.
Om je vakbekwaamheid met vijf jaar te verlengen moet attesten voor 35 kredietpunten kunnen voorleggen die je in de voorbije vijf jaar hebt behaald. De vervaldatum wordt op je rijbewijs vermeld.
Haal je Rijbewijs D of D1 af
- Tussen 18 en 20 jaar: ritten tot 50 km en alleen geregeld vervoer in België
- Tussen 20 en 21 jaar: onbeperkt in België, niet in het buitenland
Kostprijs
- 1521 euro, incl. 8 lesuren, examenbegeleiding en examengeld
- Prijs per lesuur 142 euro (uitgebreide kostprijs zie bij tarieven en tussenkomsten)
Om met een autobus of autocar voor personenvervoer te rijden, hebt u een rijbewijs categorie D1 of D nodig.
Met een rijbewijs D1 kunt u maximum zestien passagiers vervoeren, de bestuurder niet meegerekend. Het voertuig mag maximum 8 meter lang zijn. U kunt met dit rijbewijs ook een aanhangwagen trekken met een maximale toegelaten massa tot 750 kg.
Met een categorie d rijbewijs kunt u een onbeperkt aantal passagiers vervoeren en is er geen maximumlengte van het voertuig vastgesteld. Met dit rijbewijs kunt u ook een aanhangwagen van maximum 750 MTM kg trekken.
Een rijbewijs D1E of DE is een aanvulling op het rijbewijs D1 of D om een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg te trekken.